Uploaded image for project: 'TrueNAS'
  1. TrueNAS
  2. NAS-108878

"Unable to allocate bus resource: memory" on HP Microserver Gen10

    XMLWordPrintable

Details

    • Bug
    • Status: Engineering Closed (View Workflow)
    • Low
    • Resolution: Third Party to Resolve
    • 12.0-U1, 12.0-RELEASE, 11.3-U5
    • N/A
    • None
    • Medium

    Description

      Hi everyone, I have recently installed the latest version of truenas (TrueNAS-12.0-U1), I have an HP Microserver gen10 with 16gb of ram and a 10gbe Intel X540-T2 card fully functional on other systems. I tried Freenas 11.3 too but the result is the same.

      The problem is that the system only recognizes one port when the card has two.

      Can you help me solve?

      This is what I see on dmesg:

      ---<<BOOT>>---
      Copyright (c) 1992-2020 The FreeBSD Project.
      Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
      The Regents of the University of California. All rights reserved.
      FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
      FreeBSD 12.2-RELEASE-p2 663e6b09467(HEAD) TRUENAS amd64
      FreeBSD clang version 10.0.1 (git@github.com:llvm/llvm-project.git llvmorg-10.0.1-0-gef32c611aa2)
      VT(efifb): resolution 800x600
      CPU: AMD Opteron(tm) X3421 APU (2096.11-MHz K8-class CPU)
      Origin="AuthenticAMD" Id=0x660f01 Family=0x15 Model=0x60 Stepping=1
      Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
      Features2=0x7ed8320b<SSE3,PCLMULQDQ,MON,SSSE3,FMA,CX16,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x2e500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x2febbfff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,ABM,SSE4A,MAS,Prefetch,OSVW,IBS,XOP,SKINIT,WDT,LWP,FMA4,TCE,NodeId,TBM,Topology,PCXC,PNXC,<b25>,DBE,PTSC,MWAITX>
      Structured Extended Features=0x1a9<FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      SVM: NP,NRIP,VClean,AFlush,DAssist,NAsids=32768
      TSC: P-state invariant, performance statistics
      real memory = 17179869184 (16384 MB)
      avail memory = 15871807488 (15136 MB)
      Event timer "LAPIC" quality 600
      ACPI APIC Table: <ALASKA A M I >
      FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
      FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
      arc4random: no preloaded entropy cache
      Firmware Warning (ACPI): Optional FADT field Pm2ControlBlock has valid Length but zero Address: 0x0000000000000000/0x1 (20200430/tbfadt-796)
      ioapic0 <Version 2.1> irqs 0-23 on motherboard
      ioapic1 <Version 2.1> irqs 24-55 on motherboard
      Launching APs: 2 1 3
      Timecounter "TSC" frequency 2096107234 Hz quality 1000
      random: entropy device external interface
      random: registering fast source Intel Secure Key RNG
      random: fast provider: "Intel Secure Key RNG"
      kbd1 at kbdmux0
      mlx5en: Mellanox Ethernet driver 3.5.2 (September 2019)
      nexus0
      efirtc0: <EFI Realtime Clock> on motherboard
      efirtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
      aesni0: <AES-CBC,AES-CCM,AES-GCM,AES-ICM,AES-XTS> on motherboard
      padlock0: No ACE support.
      cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
      acpi0: <ALASKA A M I > on motherboard
      acpi0: Power Button (fixed)
      cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
      attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43 irq 0 on acpi0
      Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
      Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
      atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x71 on acpi0
      atrtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
      Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
      hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff irq 0,8 on acpi0
      Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
      Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 450
      Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 450
      Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 450
      Timecounter "ACPI-fast" frequency 3579545 Hz quality 900
      acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
      apei0: <ACPI Platform Error Interface> on acpi0
      pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
      pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
      amdsmn0: <AMD Family 15h System Management Network> on hostb0
      amdtemp0: <AMD CPU On-Die Thermal Sensors> on hostb0
      pci0: <base peripheral, IOMMU> at device 0.2 (no driver attached)
      vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xf000-0xf0ff mem 0xe0000000-0xefffffff,0xf0000000-0xf07fffff,0xf0800000-0xf083ffff irq 30 at device 1.0 on pci0
      vgapci0: Boot video device
      pci0: <multimedia, HDA> at device 1.1 (no driver attached)
      pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.2 on pci0
      pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
      ahci0: <Marvell 88SE9230 AHCI SATA controller> port 0xe050-0xe057,0xe040-0xe043,0xe030-0xe037,0xe020-0xe023,0xe000-0xe01f mem 0xfea40000-0xfea407ff irq 32 at device 0.0 on pci1
      ahci0: AHCI v1.20 with 8 6Gbps ports, Port Multiplier not supported
      ahci0: quirks=0x900<NOBSYRES,ALTSIG>
      ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
      ahcich1: <AHCI channel> at channel 1 on ahci0
      ahcich2: <AHCI channel> at channel 2 on ahci0
      ahcich3: <AHCI channel> at channel 3 on ahci0
      ahcich4: <AHCI channel> at channel 4 on ahci0
      ahcich5: <AHCI channel> at channel 5 on ahci0
      ahcich6: <AHCI channel> at channel 6 on ahci0
      ahcich7: <AHCI channel> at channel 7 on ahci0
      pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.5 on pci0
      pcib2: [GIANT-LOCKED]
      pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
      bge0: <HP Ethernet 1Gb 2-port 332i Adapter, ASIC rev. 0x5720000> mem 0xf0d50000-0xf0d5ffff,0xf0d40000-0xf0d4ffff,0xf0d30000-0xf0d3ffff irq 27 at device 0.0 on pci2
      bge0: APE FW version: NCSI v1.4.1.0
      bge0: CHIP ID 0x05720000; ASIC REV 0x5720; CHIP REV 0x57200; PCI-E
      miibus0: <MII bus> on bge0
      brgphy0: <BCM5720C 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
      brgphy0: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto, auto-flow
      bge0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
      bge0: Ethernet address: d0:67:26:d1:8b:56
      bge1: <HP Ethernet 1Gb 2-port 332i Adapter, ASIC rev. 0x5720000> mem 0xf0d20000-0xf0d2ffff,0xf0d10000-0xf0d1ffff,0xf0d00000-0xf0d0ffff irq 24 at device 0.1 on pci2
      bge1: APE FW version: NCSI v1.4.1.0
      bge1: CHIP ID 0x05720000; ASIC REV 0x5720; CHIP REV 0x57200; PCI-E
      miibus1: <MII bus> on bge1
      brgphy1: <BCM5720C 1000BASE-T media interface> PHY 2 on miibus1
      brgphy1: 10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, auto, auto-flow
      bge1: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
      bge1: Ethernet address: d0:67:26:d1:8b:57
      pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 3.1 on pci0
      pcib3: failed to allocate initial prefetch window: 0xf0800000-0xf0cfffff
      pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
      ix0: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0a00000-0xf0bfffff,0xf0c04000-0xf0c07fff irq 32 at device 0.0 on pci3
      ix0: Using 2048 TX descriptors and 2048 RX descriptors
      ix0: Using 4 RX queues 4 TX queues
      ix0: Using MSI-X interrupts with 5 vectors
      ix0: allocated for 4 queues
      ix0: allocated for 4 rx queues
      ix0: Ethernet address: a0:36:9f:3f:d1:d0
      ix0: PCI Express Bus: Speed 5.0GT/s Width x8
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      pci0: <encrypt/decrypt> at device 8.0 (no driver attached)
      xhci0: <XHCI (generic) USB 3.0 controller> mem 0xfeb68000-0xfeb69fff irq 18 at device 16.0 on pci0
      xhci0: 32 bytes context size, 64-bit DMA
      xhci0: Unable to map MSI-X table
      usbus0 on xhci0
      usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
      ahci1: <AMD KERNCZ AHCI SATA controller> port 0xf140-0xf147,0xf130-0xf133,0xf120-0xf127,0xf110-0xf113,0xf100-0xf10f mem 0xfeb6d000-0xfeb6d3ff irq 19 at device 17.0 on pci0
      ahci1: AHCI v1.30 with 1 6Gbps ports, Port Multiplier supported with FBS
      ahcich8: <AHCI channel> at channel 0 on ahci1
      ehci0: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xfeb6c000-0xfeb6c0ff irq 18 at device 18.0 on pci0
      usbus1: EHCI version 1.0
      usbus1 on ehci0
      usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
      isab0: <PCI-ISA bridge> at device 20.3 on pci0
      isa0: <ISA bus> on isab0
      acpi_button0: <Power Button> on acpi0
      uart2: <16x50 with 256 byte FIFO> iomem 0xfedc6000-0xfedc7fff irq 10 on acpi0
      amdsbwd0: <AMD FCH Rev 41h+ Watchdog Timer> at iomem 0xfed80b00-0xfed80b03,0xfed80b04-0xfed80b07 on isa0
      amdsbwd0: watchdog hardware is disabled
      device_attach: amdsbwd0 attach returned 6
      arc4random: no preloaded entropy cache
      hwpstate0: <Cool`n'Quiet 2.0> on cpu0
      Timecounters tick every 1.000 msec
      ZFS filesystem version: 5
      ZFS storage pool version: features support (5000)
      ipfw2 (+ipv6) initialized, divert enabled, nat enabled, default to accept, logging disabled
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      ugen1.1: <AMD EHCI root HUB> at usbus1
      ugen0.1: <0x1022 XHCI root HUB> at usbus0
      uhub0: <AMD EHCI root HUB, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usbus1
      uhub1: <0x1022 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
      arc4random: no preloaded entropy cache
      Trying to mount root from zfs:boot-pool/ROOT/default []...
      Root mount waiting for: CAM usbus0 usbus1
      ada0 at ahcich8 bus 0 scbus8 target 0 lun 0
      ada0: <KINGSTON SA400S37120G SBFK71E0> ACS-4 ATA SATA 3.x device
      ada0: Serial Number 50026B778201855B
      ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
      ada0: Command Queueing enabled
      ada0: 114473MB (234441648 512 byte sectors)
      pass0 at ahcich7 bus 0 scbus7 target 0 lun 0
      pass0: <Marvell Console 1.01> Removable Processor SCSI device
      pass0: Serial Number HKDP221516WL
      pass0: 150.000MB/s transfers (SATA 1.x, UDMA4, ATAPI 12bytes, PIO 8192bytes)
      uhub1: 8 ports with 8 removable, self powered
      uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
      ugen0.2: <NOVATEK USB Keyboard> at usbus0
      Root mount waiting for: usbus0 usbus1
      ukbd0 on uhub1
      ukbd0: <NOVATEK USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.12, addr 1> on usbus0
      kbd2 at ukbd0
      uhid0 on uhub1
      uhid0: <NOVATEK USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.12, addr 1> on usbus0
      ugen1.2: <vendor 0x0438 product 0x7900> at usbus1
      uhub2 on uhub0
      uhub2: <vendor 0x0438 product 0x7900, class 9/0, rev 2.00/0.18, addr 2> on usbus1
      uhub2: 4 ports with 4 removable, self powered
      random: unblocking device.
      arc4random: no preloaded entropy cache
      intsmb0: <AMD FCH SMBus Controller> at device 20.0 on pci0
      smbus0: <System Management Bus> on intsmb0
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      lo0: link state changed to UP
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      AMD-Vi: IVRS Info VAsize = 64 PAsize = 48 GVAsize = 2 flags:0
      ivhd0: <AMD-Vi/IOMMU ivhd with EFR> on acpi0
      ivhd0: Flag:b8<Isoc,IotlbSup,Coherent>
      ivhd0: Features(type:0x11) MsiNumPPR = 0 PNBanks= 2 PNCounters= 0
      ivhd0: Extended features[31:0]:22294ada<PPRSup,NXSup,GTSup,IASup> HATS = 0x2 GATS = 0x0 GLXSup = 0x1 SmiFSup = 0x1 SmiFRC = 0x2 GAMSup = 0x1 DualPortLogSup = 0x2 DualEventLogSup = 0x2
      ivhd0: Extended features[62:32]:77ef<USSup> Max PASID: 0x2f DevTblSegSup = 0x3 MarcSup = 0x1
      ivhd0: supported paging level:7, will use only: 4
      ivhd0: device range: 0x0 - 0xffff
      ivhd0: PCI cap 0x190b640f@0x40 feature:19<IOTLB,EFR,CapExt>
      GEOM_ELI: Device ada0p3.eli created.
      GEOM_ELI: Encryption: AES-XTS 128
      GEOM_ELI: Crypto: hardware
      hwpmc: SOFT/16/64/0x67<INT,USR,SYS,REA,WRI> TSC/1/64/0x20<REA> K8/16/48/0x1ff<INT,USR,SYS,EDG,THR,REA,WRI,INV,QUA>
      bge1: link state changed to DOWN
      ix0: link state changed to UP
      bge0: link state changed to DOWN
      ix0: link state changed to DOWN
      bge0: link state changed to UP
      ix0: link state changed to UP
      CPU: AMD Opteron(tm) X3421 APU (2096.11-MHz K8-class CPU)
      Origin="AuthenticAMD" Id=0x660f01 Family=0x15 Model=0x60 Stepping=1
      Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
      Features2=0x7ed8320b<SSE3,PCLMULQDQ,MON,SSSE3,FMA,CX16,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
      AMD Features=0x2e500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM>
      AMD Features2=0x2febbfff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,ABM,SSE4A,MAS,Prefetch,OSVW,IBS,XOP,SKINIT,WDT,LWP,FMA4,TCE,NodeId,TBM,Topology,PCXC,PNXC,<b25>,DBE,PTSC,MWAITX>
      Structured Extended Features=0x1a9<FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2>
      XSAVE Features=0x1<XSAVEOPT>
      SVM: NP,NRIP,VClean,AFlush,DAssist,NAsids=32768
      TSC: P-state invariant, performance statistics
      Security policy loaded: MAC/ntpd (mac_ntpd)

       

      I think the problem is here:

       

      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6
      device_attach: ix1 attach returned 6
      lo0: link state changed to UP
      ix1: <Intel(R) PRO/10GbE PCI-Express Network Driver> mem 0xf0c00000-0xf0c03fff irq 35 at device 0.1 on pci3
      ix1: 0x200000 bytes of rid 0x10 res 3 failed (0, 0xffffffffffffffff).
      ix1: Unable to allocate bus resource: memory
      ix1: Allocation of PCI resources failed
      ix1: IFDI_ATTACH_PRE failed 6

       

      Thank you for help

      Attachments

        Attachments

          JEditor

            Activity

              People

                releng Triage Team
                alex87alex Alessandro Borroni
                Votes:
                0 Vote for this issue
                Watchers:
                4 Start watching this issue

                Dates

                  Created:
                  Updated:
                  Resolved: